Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΦόρουμΑρχικήLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

 

 Ταξιδεύοντας με Αεροπλάνο - Ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
MASTERSLY
Administrator
Administrator
MASTERSLY


Άντρας Αριθμός μηνυμάτων : 19
Ημερομηνία εγγραφής : 29/06/2013

Ταξιδεύοντας με Αεροπλάνο - Ποια είναι τα δικαιώματά μου;  Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Ταξιδεύοντας με Αεροπλάνο - Ποια είναι τα δικαιώματά μου;    Ταξιδεύοντας με Αεροπλάνο - Ποια είναι τα δικαιώματά μου;  I_icon_minitimeΚυρ Ιουν 30, 2013 4:51 pm

Ταξιδεύοντας με Αεροπλάνο - Ποια είναι τα δικαιώματά μου;


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ένα σύνολο δικαιωμάτων, για να εξασφαλίσει την ορθή αντιμετώπιση των επιβατών, που ταξιδεύουν, αεροπορικώς. Η αεροπορική εταιρία, που εκτελεί την πτήση, με την οποία ταξιδεύουμε, ευθύνεται, για να μεταφέρει εμάς και τις αποσκευές μας και οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματά μας.

Άρνηση επιβίβασης

Όταν ο αριθμός των επιβατών υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, η αεροπορική εταιρία πρέπει, καταρχάς, να ζητήσει εθελοντές, για να παραιτηθούν, από τις θέσεις τους, προσφέροντάς τους άλλα οφέλη, όπως η δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής του αντίτιμου του εισιτηρίου (με δωρεάν πτήση, προς το αρχικό σημείο αναχώρησης, όπου αυτό ισχύει) και της εξασφάλισης εναλλακτικού τρόπου μετάβασης, στον τελικό προορισμό. Εάν δε θέλουμε να παραιτηθούμε, εθελοντικά, η αεροπορική εταιρεία οφείλει να μας καταβάλει αποζημίωση:

* 250 ευρώ, για πτήσεις, κάτω από 1500 χλμ.,
* 400 ευρώ, για πτήσεις, μεγαλύτερης απόστασης, στο εσωτερικό της Ε.Ε.,
* 400 ευρώ, για πτήσεις, μεταξύ 1500 χλμ. και 3000 χλμ., εκτός Ε.Ε.,
* 600 ευρώ, για πτήσεις, πάνω από 3500 χλμ., εκτός Ε.Ε.

Η αεροπορική εταιρεία οφείλει, επίσης, να μας εξασφαλίσει:

* Την επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου μας και με δωρεάν πτήση, προς το αρχικό σημείο αναχώρησης, όπου αυτό χρειάζεται ή της δυνατότητας μεταφοράς, στον τελικό μας προορισμό. Εμείς επιλέγουμε.
* Γεύματα και αναψυκτικά, κατάλυμα σε ξενοδοχείο, όπου αυτό είναι απαραίτητο (συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς, από και προς το ξενοδοχείο) και επικοινωνιακές διευκολύνεις.

Ακύρωση

Όποτε ακυρώνεται η πτήση μας, η αεροπορική εταιρεία οφείλει να μας προσφέρει:

* Την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου μας και με δωρεάν πτήση, προς το αρχικό σημείο αναχώρησης, όπου αυτό χρειάζεται ή της δυνατότητας μεταφοράς, στον τελικό μας προορισμό. Εμείς επιλέγουμε.
* Γεύματα και αναψυκτικά, κατάλυμα σε ξενοδοχείο, όπου αυτό είναι απαραίτητο (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, από και προς το ξενοδοχείο) και επικοινωνιακές διευκολύνεις.

Η αεροπορική εταιρεία έχει την υποχρέωση να μας αποζημιώσει, με τα προαναφερθέντα ποσά, για την άρνηση επιβίβασης, εκτός εάν μας ενημερώσει, εκ των προτέρων και εγκαίρως και μας προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες μεταφοράς, οι οποίες, όμως, δε θα διαφέρουν, χρονικά, από την αρχική μας συμφωνία.

Οι αποζημιώσεις ή οι επιστροφές πρέπει να καταβληθούν, εντός 7 ημερών, διαφορετικά πρέπει να παραπονεθούμε, αμέσως, στην αεροπορική εταιρεία, που εκτελεί την πτήση.

Μεγάλες καθυστερήσεις

Άμεση αγωγή
Εάν κάνουμε τον έλεγχο των εισιτηρίων (check-in), για οποιαδήποτε πτήση, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων ναυλωμένων πτήσεων "τσάρτερ", από αερολιμένα της Ε.Ε. ή προς αερολιμένα της Ε.Ε., από χώρα εκτός Ε.Ε., εφόσον η πτήση εκτελείται από αεροπορική εταιρία της Ε.Ε. και εάν υπάρξει καθυστέρηση της πτήσης

* 2 και πλέον ωρών, για πτήσεις, κάτω από 1500 χλμ.,
* 3 και πλέον ωρών, για μεγαλύτερης απόστασης πτήσεις, εντός της Ε.Ε.
* 3 και πλέον ωρών, για πτήσεις, μεταξύ 1500 και 3500 χλμ., εκτός Ε.Ε.
* 4 και πλέον ωρών, για πτήσεις πάνω από 3500 χλμ., εκτός της Ε.Ε.,

η αεροπορική εταιρεία οφείλει να μας παράσχει γεύματα και αναψυκτικά, κατάλυμα σε ξενοδοχείο, όπου αυτό είναι απαραίτητο (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από και προς το ξενοδοχείο) και επικοινωνιακές διευκολύνεις.

Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 5 ωρών, η αεροπορική εταιρεία έχει την υποχρέωση να μας προσφέρει τη δυνατότητα επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου (με δωρεάν πτήση, προς το αρχικό σημείο αναχώρησης, όπου αυτό ισχύει). Εάν δε μας παρασχεθούν τα παραπάνω, πρέπει να παραπονεθούμε, αμέσως, στην αεροπορική εταιρεία, που εκτελεί την πτήση.

Μεταγενέστερες απαιτήσεις

Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες αεροπορική εταιρεία της Ε.Ε. είναι υπεύθυνη, για την καθυστέρηση πτήσης, σε οποιοδήποτε σημείο, ανά την υφήλιο, μπορούμε να διεκδικήσουμε έως και 4,150 SDR (1 SDR = 1,18 ευρώ, την 30.9.2004), για συνακόλουθες ζημίες. Εάν η αεροπορική εταιρεία δε συμφωνεί, με την απαίτησή μας μπορούμε να προσφύγουμε, στη δικαιοσύνη.

Μπορούμε να προβάλουμε τις απαιτήσεις μας, στην αεροπορική εταιρεία, από την οποία αγοράσαμε το εισιτήριο, ή στην αεροπορική εταιρεία, που εκτελεί την πτήση, σε περίπτωση, που δεν είναι ίδια.

Αποσκευές

Μπορούμε να διεκδικήσουμε έως και 1000 SDR, για τις ζημίες, που μας προκάλεσε η μερική ή η πλήρης καταστροφή, η απώλεια ή η καθυστέρηση των αποσκευών μας, σε πτήση, που εκτελείται, από αεροπορική εταιρεία της Ε.Ε., ανά την υφήλιο. Εάν η αεροπορική εταιρεία δε συμφωνεί με τις απαιτήσεις μας, μπορούμε να προσφύγουμε, στη δικαιοσύνη. Οι απαιτήσεις μας, πρέπει να υποβληθούν, γραπτώς, εντός 7 ημερών από την επιστροφή μας. Για τις καθυστερημένες αποσκευές, πρέπει να υποβάλλουμε το αίτημά μας, εντός 21 ημερών, από την επιστροφή των αποσκευών.

Μπορούμε να προβάλουμε τις απαιτήσεις μας, στην αεροπορική εταιρεία, από την οποία αγοράσαμε το εισιτήριο, ή στην αεροπορική εταιρεία, που εκτελεί την πτήση, σε περίπτωση, που δεν είναι ίδια.

Τραυματισμός και θάνατος λόγω ατυχήματος

Μπορούμε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις, για τραυματισμό ή θάνατο, συνεπεία ατυχήματος, σε πτήση οποιαδήποτε αεροπορικής εταιρείας της Ε.Ε. Έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε προκαταβολή, για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών μας αναγκών. Εάν η αεροπορική εταιρεία δε συμφωνεί με την απαίτησή μας μπορούμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, είτε εναντίον της εταιρίας, από την οποία αγοράσαμε το εισιτήριό μας ή από την εταιρία, που εκτελεί πτήση.

Οργανωμένα ταξίδια

Επιπλέον των προαναφερομένων δικαιωμάτων, μπορούμε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις, από το ταξιδιωτικό πράκτορα, εφόσον δεν είναι σε θέση να παράσχει τις υπηρεσίες, που έχουμε συμφωνήσει εντός της Ε.Ε., ανεξάρτητα του προορισμού μας. Οι υποχρεώσεις των αεροπορικών εταιριών δεν εφαρμόζονται, σε περιπτώσεις, ανωτέρας βίας, π.χ. θεομηνίες, απεργίες κ.λπ.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εφιστά την προσοχή των Καταναλωτών. Για οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε με το γραφείο, καταγγελιών του ΚΕ.Π.ΚΑ., στο τηλέφωνο 2310233333

Αεροπορικές Εταιρείες και Δικαιώματα Επιβατών

Στις 17 Φεβρουαρίου 2005, τέθηκε σε ισχύ, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κανονισμός, για τα δικαιώματα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών. Η λογική, που διέπει τον Κανονισμό είναι ότι η ανταγωνιστικότητα και ο ανταγωνισμός, στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, πρέπει να συμβαδίζουν, με την εγγύηση των δικαιωμάτων των επιβατών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από πέντε εκατομμύρια αποσκευές χάθηκαν ή καταστράφηκαν, το 2004, από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και διακόσιες πενήντα χιλιάδες επιβάτες δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν, αν και διέθεταν εισιτήρια, το 2002.

Για τους λόγους αυτούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισηγήθηκε την αναμόρφωση παλαιότερου Κανονισμού. Ο νέος Κανονισμός προβλέπει συγκεκριμένες αποζημιώσεις, για τους Καταναλωτές - επιβάτες, για όλα τα προβλήματα, που τυχόν θα αντιμετωπίσουν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Έτσι, προβλέπονται αποζημιώσεις, από 250 ευρώ έως και 600 ευρώ, παροχή αναψυκτικών, γευμάτων και καταλύματος, για άρνηση επιβίβασης, ακύρωση ή μεγάλη καθυστέρηση πτήσεως.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εξέδωσε και πέρυσι το καλοκαίρι και φέτος δελτίο τύπου, ενημερώνοντας τους Καταναλωτές, για τα δικαιώματά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασιζόμενη, σε ερωτήματα, που της υποβάλλονται, εξέδωσε διασαφηνίσθηκες απαντήσεις, για τα θέματα, που καλύπτει ο Κανονισμός. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις αυτές.

1. Μήπως η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών οδηγήσει, σε μεγάλη αύξηση των ναύλων;
Η καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών θα συμβάλει, στη βελτίωση της εικόνας των αεροπορικών μεταφορών και ειδικότερα ορισμένων επιχειρήσεων. Η ποιότητα των υπηρεσιών αποτελεί μέρος της ανταγωνιστικότητας, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει την εγγύηση εφαρμογής των δικαιωμάτων των επιβατών. Τα δικαιώματα, που περιλαμβάνονται, στον κανονισμό, θα βοηθήσουν να περιοριστούν τα προβλήματα, που προκαλούνται, στους επιβάτες, από τις πρακτικές της άρνησης επιβίβασης, της ακύρωσης ή των μεγάλων καθυστερήσεων, οι οποίες προσδίδουν μια κακή εικόνα, στις αεροπορικές εταιρείες.

2. Προστατεύομαι, εάν "πετώ", με μια εταιρεία, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ναι, αλλά μόνο εάν η πτήση (είτε κανονική είτε ναυλωμένη), με αυτήν την εταιρεία, αναχωρεί, από έναν αερολιμένα της Ε.Ε.

3. Γιατί οι επιβάτες δεν καλύπτονται, εκτός Ε.Ε.;
Τα δικαιώματα των επιβατών, που πηγάζουν, από τον κανονισμό, καλύπτουν όλους τους τύπους πτήσεων, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ναυλωμένες ή κανονικές, ακόμα κι αν η πτήση αναχωρεί, από έναν αερολιμένα, εκτός Ε.Ε., αλλά έχει προορισμό την Ε.Ε. και η πτήση ανήκει, σε μια αεροπορική εταιρεία, της οποίας έχει χορηγηθεί η άδεια, από την Ε.Ε., υπό τον όρο ότι οι επιβάτες δεν έχουν λάβει υπηρεσίες ή αποζημίωση ή βοήθεια, στην τρίτη χώρα, δηλαδή, στη χώρα αναχώρησης.

Ο κανονισμός δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αεροπορικών εταιρειών, που αναχωρούν, για πτήσεις, εκτός Ε.Ε. (και προορισμό αερολιμένα, που βρίσκεται, σε ένα κράτος-μέλος), επειδή θα επέκτεινε τα δικαιώματα και θα δημιουργούσε υποχρεώσεις, για τις εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αεροπορικές εταιρείες, πέρα από τα σύνορα της Ε.Ε., στα οποία περιορίζεται η αρμοδιότητα της Ε.Ε.

4. Προστατεύομαι, εάν το εισιτήριό μου εκδίδεται, στο πλαίσιο κάποιου ειδικού προγράμματος, π.χ. μέλος του "κλαμπ" των τακτικών επιβατών;
Ναι, τα δικαιώματα του κανονισμού ισχύουν, εξ ολοκλήρου, για επιβάτες, που πετούν, παραδείγματος χάριν, με τα τυποποιημένα προγράμματα τακτικών επιβατών. Εντούτοις, αυτά τα δικαιώματα δεν θα ισχύσουν, για τους επιβάτες, που ταξιδεύουν δωρεάν ή με ένα μειωμένου κόστους εισιτήριο, μη διαθέσιμο, στο ευρύ κοινό.

5. Προστατεύομαι, εάν χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες ελικοπτέρων;
Ο παρών κανονισμός ισχύει, μόνο για τους επιβάτες των "κλασσικών" αεροπλάνων.

6. Προστατεύομαι, σε περίπτωση εξαιρετικών περιστάσεων;
Ναι, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τη βοήθεια και την ενημέρωση, από την αεροπορική εταιρεία, ακόμη και σε περίπτωση εξαιρετικών περιστάσεων. Μπορούν, συνεπώς, να απολαύσουν τα δικαιώματα, που περιλαμβάνονται, στον κανονισμό, εκτός από το δικαίωμα της οικονομικής αποζημίωσης, σε περίπτωση ακύρωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, η αεροπορική επιχείρηση πρέπει να αποδείξει ότι η ακύρωση, οφείλεται, στις εξαιρετικές περιστάσεις, που δε θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ακόμα κι αν όλα τα λογικά προληπτικά μέτρα είχαν ληφθεί. Παραδείγματος χάριν, μια ξαφνική απεργία είναι περίσταση, που μια επιχείρηση δεν μπορεί να αποφύγει.

7. Σε περίπτωση ακύρωσης μιας πτήσης, λόγω "ανωτέρας βίας", πώς μπορούμε εμείς να ελέγξουμε ότι είναι, πράγματι, μια εξαιρετική περίσταση, που δε θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ακόμα κι αν όλα τα λογικά προληπτικά μέτρα είχαν ληφθεί;
Σύμφωνα με τον κανονισμό, η επιχείρηση πρέπει να αποδείξει ότι η ακύρωση οφείλεται, πράγματι, σε μια τέτοια εξαιρετική περίσταση. Ο επιβάτης μπορεί, πάντα, να απαιτήσει την απόδειξη. Εάν ο επιβάτης δεν είναι ικανοποιημένος, με αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να αναφέρει το θέμα, στην αρχή, που υποδεικνύεται από το κράτος - μέλος και η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του Κανονισμού. Ένας στόχος του παρόντος κανονισμού είναι να δοθεί η δυνατότητα αποζημίωσης, στους επιβάτες, που βρίσκονται αντιμέτωποι, με επιχειρήματα, που οι αερογραμμές χρησιμοποιούν, μερικές φορές, για να δικαιολογήσουν τις ακυρώσεις.

8. Θα μπορούσε η ομίχλη να αποτελεί μια εξαιρετική περίσταση και να χρησιμοποιηθεί, για να αποφύγουν την αποζημίωση, σε περίπτωση ακύρωσης;
Η ομίχλη ή άλλες καιρικές συνθήκες, όπως η βροχή, οι θύελλες, το χιόνι, κ.λπ., μόνο σπάνια, μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική περίσταση.

Προκειμένου να χρησιμοποιήσει τις "εξαιρετικές περιστάσεις", για απαλλαγή, από τις υποχρεώσεις της, η εταιρεία πρέπει να αποδείξει, πρώτα, ότι έλαβε όλα τα λογικά μέτρα, για να αποφευχθούν τα προβλήματα, που προκλήθηκαν, στους επιβάτες, μετά από αυτές τις καιρικές συνθήκες. Η τρέχουσα τεχνολογική ανάπτυξη καθιστά δυνατό, για ένα αεροπλάνο, τις περισσότερες φορές, να απογειωθεί ή να προσγειωθεί, ακόμα και στις πιο άσχημες καιρικές συνθήκες. Είναι απίστευτο ότι οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν, όπως στο παρελθόν, να χρησιμοποιούν εσφαλμένα αυτήν τη δικαιολογία, σε όλες τις περιπτώσεις ακύρωσης πτήσης.

9. Ακόμη και σε περίπτωση πραγματικών "εξαιρετικών περιστάσεων", οι επιβάτες έχουν δικαιώματα, σε περίπτωση ακύρωσης ή μεγάλων καθυστερήσεων;
Τα δικαιώματα των επιβατών ισχύουν ακόμη και στις εξαιρετικές περιστάσεις. Είναι φυσικό ότι η εταιρεία, που πουλάει μια υπηρεσία, σε έναν επιβάτη, να του παρέχει βοήθεια, σε περίπτωση καθυστέρησης ή σε περίπτωση ακύρωσης, προσφέροντας αναψυκτικά, δίνοντας τη δυνατότητα να κάνουν ένα τηλεφώνημα ή ακόμα και να στεγαστούν, εάν είναι αναγκασμένοι να πάνε, σε ένα ξενοδοχείο, για μια νύχτα.

Ο κανονισμός δίνει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας, στους επιβάτες, που είναι το αδύναμο μέλος. Ήδη, έχουν εξοφλήσει τη σύμβαση μεταφοράς τους, έχουν δηλαδή πληρώσει το αντίτιμο του εισιτηρίου τους, και όμως, υποβάλλονται, σε μεγάλες ταλαιπωρίες, μακριά από το σπίτι, είναι εγκλωβισμένοι, σε έναν αερολιμένα, πολλά χιλιόμετρα μακριά, από την κοντινότερη πόλη, ενδεχομένως, χωρίς τις αποσκευές τους και χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Ίσως να μην μπορούν ακόμα και να συνεννοηθούν, αν βρίσκονται, σε μια χώρα, όπου δε μιλούν κάποια γλώσσα, που ο επιβάτης γνωρίζει.

10. Εάν το πρόβλημα δεν προέρχεται, από ευθύνη της εταιρείας (π.χ. καθυστερήσεις ή ακυρώσεις, λόγω της κακής διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, κ.λπ.), γιατί θα πρέπει η αεροπορική εταιρεία να αποζημιώσει τους επιβάτες;
Ο στόχος του κανονισμού είναι να δοθεί ένα υψηλό επίπεδο προστασίας, στους επιβάτες. Η αερογραμμή θα υποχρεωθεί, σε αυτές τις περιπτώσεις, να χορηγήσει, στον επιβάτη, τα δικαιώματα, που προβλέπονται, στο πλαίσιο του κανονισμού. Η αερογραμμή υποκείμενη, στην ακύρωση ή στην καθυστέρηση, μπορεί, πάντα, να ζητήσει τις ζημίες, από ένα τρίτο, αρμόδιο για το πρόβλημα, φορέα βάσει των εφαρμόσιμων σχετικών νόμων.

11. Ο παρών κανονισμός προβλέπει, επίσης, αποζημιώσεις, σε περίπτωση προβλημάτων, με τις αποσκευές, ή σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου, μετά από ένα ατύχημα;
Ο κανονισμός αυτός δεν καλύπτει αυτές τις πτυχές. Εντούτοις, άλλη νομοθεσία της Ε.Ε. παρέχει δικαιώματα, στους επιβάτες, σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής αποσκευών και σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου, μετά από ένα ατύχημα. Οι επιβάτες μιας αεροπορικής εταιρείας της Ε.Ε. προστατεύονται, ανεξάρτητα από τον προορισμό και την πτήση, με την οποία πετάνε, είτε αυτή είναι διεθνής ή εσωτερική πτήση. Η διεθνής νομοθεσία παρέχει, επίσης, δικαιώματα, που ισχύουν, για τους επιβάτες των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αεροπορικών εταιρειών.

Ειδικότερα, σε περίπτωση ζημίας ή απώλειας αποσκευών, η αποζημίωση, που πρέπει να λάβουμε, ανέρχεται μέχρι 1000 SDR (1 SDR = 1.18 ευρώ, στις 30.09.2004).

12. Τι μπορώ να κάνω, εάν η αεροπορική εταιρεία αρνείται τα δικαιώματά μου;
Πρέπει να κατατεθεί μια καταγγελία, στις εθνικές αρχές, που υποδεικνύονται, από κάθε κράτος μέλος. Για τα ονόματα και τις διευθύνσεις αυτές, μπορείτε να καλέσετε, δωρεάν, τον αριθμό κλήσης: 00800.67891011, ή να στείλετε, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ένα μήνυμα, στην ακόλουθη διεύθυνση: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] .

Ο κατάλογος των αρχών είναι επίσης διαθέσιμος, στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] 01 31 national enforcement bodies en.pdf

13. Προβλέπονται ειδικές διατάξεις, για άτομα με μειωμένη κινητική ικανότητα ή για τα παιδιά;
Ναι. Οι άνθρωποι με μειωμένη κινητική ικανότητα και τα παιδιά, που δε συνοδεύονται, πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα, που προβλέπει ο κανονισμός, με προτεραιότητα. Οι επιβάτες, με δυσκολίες όρασης, πρέπει να λαμβάνουν τις πληροφορίες, για τα δικαιώματά τους, με ειδικούς τρόπους.

14. Εάν η ακύρωση πτήσης, η άρνηση επιβίβασης ή οι μεγάλες καθυστερήσεις πτήσεων, προκαλέσουν επιπτώσεις, σε έναν επιβάτη, μεγαλύτερες, από την αποζημίωση ή την επιστροφή χρημάτων, που προβλέπεται, από τον κανονισμό, μπορεί ο επιβάτης να ζητήσει πρόσθετη αποζημίωση;
Τα δικαιώματα, που αναγνωρίζονται, από τον κανονισμό, δεν αποκλείουν τη δυνατότητα ενός επιβάτη ή ενός τρίτου προσώπου, που απαιτεί συμπληρωματική αποζημίωση ή αποζημίωση, για τυχόν ζημίες (εκτός τους επιβάτες, που, εθελοντικά, παραιτήθηκαν της κράτησής τους, σε περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης), να προσφύγει στο δικαστήριο, σύμφωνα με την εθνική του νομοθεσία.

Η αποζημίωση, που προσφέρεται από τον κανονισμό, μπορεί να αφαιρεθεί, από την αποζημίωση, που θα δοθεί, από άλλους φορείς.

15. Μπορούν τα δικαιώματα, που παρέχονται από τον κανονισμό, να περιοριστούν ή να αυξηθούν, ειδικότερα από έναν όρο, που αναγράφεται, στη σύμβαση της μεταφοράς;
Όχι. Ένας τέτοιος όρος θα ήταν άκυρος. Εάν παρ' όλα αυτά, κάποιες αεροπορικές εταιρείες αναγράφουν και χρησιμοποιούν τέτοιους όρους, για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους, ο επιβάτης μπορεί να επιδιώξει τη συμπληρωματική αποζημίωσή του, μέσω των δικαστηρίων ή της αρμόδιας αρχής.

16. Σε περίπτωση προβλημάτων, ποιος θα με ενημερώσει για τα δικαιώματά μου;
Καταρχήν, όλοι οι αερομεταφορείς πρέπει να αναρτήσουν μια ανακοίνωση, στα γκισέ τους, η οποία ενημερώνει τους επιβάτες ότι, σε περίπτωση προβλημάτων, μπορούν να λάβουν ένα κείμενο, που αναλύει τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης ή καθυστέρησης τουλάχιστον δύο ωρών, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να παρέχουν, στους επιβάτες, γραπτή ενημέρωση των δικαιωμάτων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει μια εκστρατεία πληροφόρησης των επιβατών. Στους αερολιμένες, στα γραφεία ταξιδίων και στα γραφεία των αεροπορικών εταιρειών, υπάρχουν αναρτημένες αφίσες και διανέμονται φυλλάδια, με τα δικαιώματά των επιβατών. Επιπλέον, ο ιστοχώρος της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την Ενέργεια και τις Μεταφορές, δίνει τις σχετικές πληροφορίες, για τους επιβάτες, στη διεύθυνση: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] en.htm
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Ταξιδεύοντας με Αεροπλάνο - Ποια είναι τα δικαιώματά μου;
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Ταξιδεύοντας με τρένο - Ποια είναι τα δικαιώματά μου;
» Ταξιδεύοντας με πλοίο - Ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: ΓΕΝΙΚΑ / GENERAL :: Γενική συζήτηση-
Μετάβαση σε: